Resepi turun temurun.
Bila saya citer pasal makanan pebret saya ni kat kengkawan.. Dialog kat atas ni la yang slalu kuar dari mulut dorang. kadang kadang, klako je dengor.. Yes, sape yang tak penah makan memang pelik dengar nama makanan ni. Tapi makanan ni jugakla pebret saya dan ayah saya.
Ok, saya citer dulu asal usul die ek. Ayah saya adalah anak jati perak yang dilahirkan di Pulau Pangkor yang mana penduduk asalnya ramai yang datang dari Kwangtung, China. Dam moyang saya adalah salah sorang orang China yang berhijrah ke Malaysia. Jadi, makanan di Pangkor banyak jugak makanan yang asalnye orang China punye. Masa kecik saya dibesarkan di Pangkor, dan laksamee ni adalah salah satu makanan yang dijadikan sebagai sarapan pagi.. Bila da setiap pagi ngadap benda yang sama, terus melekat sayang n jadi pebretku tapi adik beradik lain bese2 je. Daku je yang terlebih suka. hihi
Itulah asalnye kisah laksamee ku.. Okla, jom citer camne nak buat lak. Mana tau nanti korang bole buat sendiri lak.
Laksamee terdiri dari 4 bahagian : mee, kuah, sayur dan sambal..
Bahagian 1 : Mee
Untuk mee adalah yang paling senang. Hanya perlu rebus mee sehingga masak tapi perlu pastikan yang mee tu jangan terlalu lembut, jangan terlalu liat.. Sedang2 je.
Mee ni bole didapati di Giant atau Tesco.. Paling senang nak jupe kat Pangkor atau Pantai Remis, Perak.. Tempat lain saya tak jupe lg..
ha, ni la bentuk mee nye.. skang dah ada jugak orang guna mee sanggul.
Bahagian 2 : Kuah / Sup Ikan
Bahan2 nye :
1 ) Bawang merah dan putih dihiris / dikisar ( tak kisah mana korang senang..hihi )
2 ) Asam keping ( 2 @ 3 keping )
3 ) Ikan kayu ( ada panggil ikan tongkol/ ikan aya )
Ikan kayu / tongkol / aya
|
** Bab lauk yang nak letak dalam kuah ni bole ikut suka hati korang. Sebab skang dah ramai yg letak udang, sotong n ikan fevret masing. Tak kisah asalkan seafood. Tapi ikan kayu ni memang slalu mak saya guna coz ikan fevret ayah saya ni.. Katanya, ikan ni KAYA DENGAN OMEGA! hihi
Masukkan asam keping, bawang merah dan bawang putih yang dah dihiris ke dalam periuk berisi air. Tunggu air tu menggelegak, da bole masuk ikan yang dah di potong.. Bila da menggelegak bolela tengok isi ikan tu da masak ke belum.. Bila ikan da masak, siap dah kuahnye.. Senang kan???
Bahagian 3 : Sayur
Bahan2nye :
1) Bawang merah, bawang putih
2) Kacang panjang yang telah di potong2 ( kalo suka yang rangup, bole guna kacang buncis ) Banyak mana? Ikut suka.. sesuai dengan minat korang terhadap sayur kacang ni. Kalo saya memang suka banyakkkk.. hihi
3) Lobak masin - ini wajib ada yek... kalo tak, kacang korang tak uuummmmppphhhh tau. Lobak masin ni pun sama.. Potong kecik kecik tapi jangan terlalu halus coz nanti xberasa.
Cara nak masak :
1) Tumis bawang sampai naik bau.
2) Pastu bole masukkan bawang dan lobak masin sekaligus.
3) Bila da nampak macam layu2 skit bole masukkan garam secukup rasa dan bole tutup api dah..
** Jangan sampai layu, nanti kacang tak rangup.
Bahagian 4 : Sambal ( part ni paling mantappsss.. kalo takde, tak nikmatlah makan laksamee )
Sambal ni ada 2 jenis.. Ikut korang suka yang mana ek.
JENIS 1 : Sambal tumis cili kering..
Sambal ni bole buat macam sambal tumis lain tanpa letak ape2.. Sambal semata.
JENIS 2 : Sambal cili padi ( yang ni pilihan family saya!! Memang terangkat la.. )
1) Cili padi dikisar bersama bawang putih. ( kuantiti ikut pilihan korang. Nak masak banyak atau skit )
2) Naikkan atas dapur dan tunggu sehingga air cili die kering. Bila da kering, tutup api dulu sementara nak buat tumis darat.
3) Goreng bawah putih yang telah dihiris ( Bawang putih je tau ).. Bila da garing, terus tuangkan ke dalam sambal yang telah kering.
4) Dah siapppp.. :)
Dan, camnilah hasilnye.. Sangatttttt nyummyyyyyyy
Ni lah LAKSAMEE.. Walaupun hidangannye tak berapa nak tersusun, tapi sedap tauuuu :0
Nanti nak try buatlah da...kat umah ade ikan tongkol tu...
ReplyDeletecuba, jgn xcuba.. dah cuba memang nak buat sokmo.. hihi
ReplyDelete