KEPENTINGAN BUAH ANGGUR BESERTA BIJINYA
Saya just nak share sumting dengan pembaca khasiat buah anggur kepada kita. Termasuklah khasiat biji anggur sekali.. Lepas baca sharing dari saya ni, mesti korg tak buang dah biji anggur bila makan.
Sambil tengok cter korea tadi, saya dengan family makan kudapan yang berkhasiat iaitu buah anggur. Sambil makan, mulut ni laju je asingkan buah dengan biji die.. Bila dah banyak biji anggur yang di buang, baru saya tepikir. "Nape aku pegi buang biji anggur ni? Kan biji anggur ni bagus untuk aku!" Aha, untuk pengetahuan semua biji anggur memang terkenal dengan khasiatnya yang dapat membantu elakkan kanser.
Terdapat 10 kebaikan kepada kesihatan oleh biji anggur :
- Menyingkirkan radikal bebas
- Mengurangkan radang (inflammatory)
- Membantu kesihatan otak, kulit dan mata.
- Membantu pengedaran mikro dan kardiovaskular.
- Mencegah masalah kelenjar prostat
- Melambatkan proses penuaan
- Mengurangkan kedutan dan meningkatkan keanjalan kulit
- Mencegah kesan negatif yang disebabkan oleh sinar ultraviolet
- Membantu fungsi sistem saraf otak
- Meningkatkan daya pertahanan
Jom saya share skit kelebihan Grape Seed Extract ni :
Kebaikan Grape Seed Extract |
Khasiat Grape seed/extrak biji buah anggur
Grape Seed Oil mengandungi phytonutrien istimewa yang ditemui pada buah anggur
yang dinamakan Polyphenols. Pada tahun 1985, Prof Jacques menemui polyphenols
yang terdapat di dalam buah anggur dan bijinya mempunyai lebih Oligomere
Proanthrocyanidin (OPC) berbanding daripada phytonutrient yang lain.
Keistimewaan itulah yang menjadikan minyak biji anggur cukup popular di
negara beriklim sejuk. Ini kerana ia juga dikenalpasti sebagai produk dari sumber alam
semulajadi yang mampu mencegah atau menyekat tumbesaran tumor atau ketumbuhan,
antisclerosis dan merangsang keupayaan sel-sel.
Apa itu OPC?
• OPC's ialah antioksida yang utama dan penting
• Bertindak melindungi tisu-tisu dan pelbagai kecederaan oksidatif
• Mempunyai kekuatan lebih 50 kali lebih daripada Vitamin E dan 18.4 kali lebih
kuat dari Vitamin C
• Menghalang dari radikal-radikal bebas yang boleh merosakkan sel.
Oligomeric Proantho Cyanidin atau OPC merupakanbahan antioksida dan unsur
semulajadi penting yang terdapat di dalam biji anggur. OPC diklasifikasikan
dalam kumpulan polifenol yang terdiri daripada flavoid dan flavanol istimewa. Di
dalamnya terdapat bahan semulajadi dan tidak bertoksid. Di samping itu, OPC amat
kaya dengan protein terutamanya kalogen yang menjadi bahan utama terhadap
pembentukan sel dan tisu. Malah OPC berfungsi 50 kali lebih kuat daripada
Vitamin E dan 20 kali lebih berkesan berbanding Vitamin C. Kajian menunjukkan,
berbanding tumbuhan lain, OPC paling banyak didapati di dalam biji anggur.
Pengambilan OPC tidak akan memberikan sebarang risiko sampingan kepada pengguna.
Kadar dos penggunaan harian yang sesuai adalah antara 100 hingga 150 mg sehari.
Kelebihan dan kebaikan Grape Seed Oil
• Meneutralkan bahan radikal bebas yang menyerang dan merosakkan sel DNA manusia
• Bertindak sebagai bahan antioksida mudah serap yang berfungsi untuk membantu
sistem tubuh manusia
• Berupaya menurunkan kadar LDL kolestrol
• Membantu meningkatkan kekuatan dan keanjalan salur darah
• Pemangkin kepada peningkatan tahap sistem imunisasi tubuh serta daya tahan
terhadap serangan penyakit
• Menyumbang bahan kolagen untuk kulit dan awet muda
• Menghalang pembengkakan dan keradangan
• Melancarkan perjalanan darah
• Mengurangkan gangguan ketahanan sistem tubuh untuk wanita yang hampir monopous
• Membantu memulihkan kesihatan sel dan tisu badan
• Mencantikkan kulit dengan menggalakkan pembaikan dan pembentukkan tisu
• Amat sesuai untuk ibu-ibu mengandung dan perkembangan janin di dalam kandungan
• Bertindak sebagai bahan anti bakteria, anti virus, anti kanser dan pelindung
kepada alahan
• Berfungsi sebagai penghalang oksidasi awal lipid, kerapuhan dan kekerasan
dinding kapilari darah
Vitamin E dengan Grape Seed Extract |
No comments:
Post a Comment